Hur uppstår en betalningsanmärkning?

När du av någon anledning inte betalat en skuld i tid och den har förfallit till kronofogden uppstår en betalningsanmärkning. Tanken bakom det är att långivarna ska ha en möjlighet att bedöma låntagarens betalningsvilja eller betalningsförmåga.

Det är som sagt kronofogden som fastställer din skuld med den är kreditupplysningsbolagen som noterar betalningsanmärkningen. Det ledande kreditupplysningsbolaget är UC (tidigare Upplysningscentralen) och är även det vanligast bolaget långivare använder vid kreditkontroller inför ett privatlån. Andra vanliga kreditupplysningsbolag är Creditsafe, Bisnode, Sergel, Syna m.fl.

De vanligaste anledningarna till att betalningsanmärkningar uppstår är att personen i fråga:

  • Missbrukat kreditkort/privatlån eller andra lån
  • Utslag hos kronofogden där det har fastställts att han eller hon är betalningsskyldig
  • Konkurser och restförda skatter och statliga avgifter


Kan jag ta upp ett privatlån om jag har en betalningsanmärkning?

Om du har en betalningsanmärkning går det givetvis att ta ut ett privatlån. Det är däremot inte alla långivare som godtar låntagare med en betalningsanmärkning, du måste därför ansöka om privatlån hos de långivare som accepterar det. I vår lista över privatlångivare har vi skrivit ut vilka som godtar personer med anmärkningar.

Det är viktigt att komma ihåg att betala eventuell utestående skuld hos kronofogden, då det är ett krav hos nästintill alla långivare. Tänk även på att är svårare att söka större lånebelopp och även att din ränta kommer bli högre än för en person utan anmärkning eftersom långivaren bedömer att risken är högre.

Det kan även vara till din fördel att ta ett mindre privatlån och uppvisa att du är betalningsvillig under en period och sedan försöka utöka lånet när långivaren har byggt upp ett förtroende för dig.


Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Om du inte har fått hem något inkassobrev eller krav från kronofogden så har du troligtvis inte en betalningsanmärkning. Om du ändå är osäker är det lättaste sättet för att få reda på det att kontakta ett kreditupplysningsbolag. UC tillhandahåller en tjänst för privatpersoner där de kan få ut all finansiell data som bolaget i normala fall ger ut till företag som skickat in en förfrågan. Samtliga kreditupplysningsbolag tar ut en avgift för att kolla kredituppgifter.


Går det att få bort en betalningsanmärkning?

Tyvärr går det inte att ta bort en betalningsanmärkning när den väl har registrerats. Det gäller även om det skett ett misstag/missförstånd, men ett beslut har tagits hos kronofogdemyndigheten. Däremot kan det förbättra dina chanser om du kan förklara bakgrunden till din långivare.

Betalningsanmärkningar försvinner automatiskt 3 år efter den registrerade utslaget. Av den här anledningen är det ytterst viktigt att du betalar räkningar i tid eller bestrider felaktigt fakturor. Om du väljer att bestrida en felaktig faktura ska du omgående kontakta bolaget/inkassobolaget samt skriva ett daterat brev med en saklig beskrivning om vad som är fel och varför du inte är skyldig att betala.